събота, 2 март, 2024 година.

На Турция трябва редовно да се обяснява, че нейното поведение по отношение на решаването на кипърския въпрос засяга също други въпроси на Турция, като сближаването й с ЕС, подчерта германският президент Франк-Валтер Щайнмайер днес от Никозия по време на първото официално посещение на германски държавен глава в Кипър. Това предаде за БТА кипърската агенция КНА.

Германският президент, който насърчи всички участващи страни да покажат необходимата готовност за компромис по кипърския въпрос, говори на съвместна пресконференция с президента на републиката Никос Христодулидис в президентския дворец.

Кипърският президент подчерта, че ЕС може да играе по-активна роля по кипърския въпрос, тъй като разполага с необходимите инструменти за това. Никозия, добави той, е привърженик на по-близките отношения между ЕС и Турция, като посочи, че тези отношения минават през развитието и решаването на кипърския въпрос.

Христодулидис изрази надежда, че първото официално посещение на германски президент в Кипър ще допринесе за по-нататъшното укрепване на отношенията между двете страни.

„Тази година се навършват 35 години от падането на Берлинската стена. Моята надежда и стремеж е скоро да можем да отпразнуваме обединението на Кипър, Никозия, последната разделена столица на Европа“, подчерта кипърският президент.

Той каза, че по време на срещата двамата с Щайнмайер са обсъдили двустранните отношения, регионалното развитие, енергетиката, европейския дневен ред и кипърския въпрос.

По отношение на имиграцията той благодари на Германия за доброволното приемане на повече от хиляда търсещи убежище лица от Кипър и каза, че в Европа трябва да бъде направено повече не само чрез финансиране, но и чрез справяне с първопричините. Той също така каза, че въпросът за Сирия трябва да бъде отворен, районите да бъдат проучени дали са безопасни, за да се даде възможност за връщане.

Христодулидис спомена и енергийния сектор, като каза, че ще бъде поискана техническа помощ от Германия за съхранение на енергия с батерии.
Щайнмайер каза, че „освен 20-годишнината от присъединяването на Кипър към ЕС, тази година имаме (годишнина от) събитията през 1974 г., 50 години де факто разделение. Време е да работим за решаване на кипърския въпрос и аз горещо приветствам факта, че президентът Христодулидис поставя напредъка като приоритет и бих искал ясно да заявя, че Германия подкрепя двузонално и двуобщностно решение на кипърския въпрос въз основа на параметрите на ООН“. Германският президент добави, че кипърският му колега има подкрепата на ООН и че Германия и другите страни от ЕС ще подкрепят ООН.
Той каза още, че Германия ще изпрати за първи път немски полицаи в Мироопазващите сили на ООН в Кипър (ЮНФИКИП).

Има голям тласък по отношение на нашите отношения, каза той и се спря на сферата на отбраната и енергетиката.

По отношение на кризата в Близкия изток Щайнмайер каза, че „Кипър за нас и за цяла Европа е сигурно пристанище в региона“ и благодари на Кипър за помощта, която е предложил да изведе германските граждани от района.

(Новина, избрана от кипърската агенция КНА за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)