понеделник, 15 април, 2024 година.

Президентът на Република Кипър Никос Христодулидис каза, че поради сериозната криза с миграцията той е разговарял с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и с министър-председателя на Ливан Наджиб Микати и ще се срещне с фон дер Лайен в неделя, предаде за БТА кипърската агенция КНА.

В изказване преди началото на правителственото заседание днес Христодулидис каза, че потокът от сирийци откъм Ливан е почти всекидневен и че снощи е обсъдил въпроса с председателката на Европейската комисия, а министърът на вътрешните работи Константинос Йоану е разговарял с еврокомисаря Илва Йохансон.

„Говорих и с премиера на Ливан, а в неделя отново ще се срещна с председателката на Европейската комисия. Поискахме конкретни неща от Европейския съюз, като се има предвид, че Ливан е страна, която Европейският съюз подкрепя финансово по отношение на управлението на проблема с миграцията и за управлението на вътрешните предизвикателства, които страната има“, отбеляза Христодулидис.

Той каза още, че „очакваме Европейският съюз да поеме по-изявена роля и някои действия са договорени с председателката на Европейската комисия и с компетентния комисар“, каза той.

(Новина, избрана от кипърската агенция КНА за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)