четвъртък, 20 юни, 2024 година.

Президентът на Република Кипър Никос Христодулидис и генералният секретар на ООН Антонио Гутериш обсъдиха кипърския въпрос и проекта „Амалтея“ в кулоарите на международната конференция за хуманитарна помощ за Газа, която се провежда в Йордания, предаде за БТА кипърската агенция КНА, позовавайки се на свои източници.

Според публикация на кипърското президентство на социалната платформа „Екс“ Христодулидис е имал частна среща с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш в кулоарите на конференцията за Газа.

Източници казаха на КНА, че Гутериш е казал, че остава „напълно ангажиран“ с усилията за възобновяване на преговорите за решение на кипърския въпрос и че е в контакт с личния си пратеник за Кипър Мария Анхела Олгин Куеляр.

Според същата информация, президентът Христодулидис е в контакт с Олгин, за да организира среща.

На срещата между Христодулидис и Гутериш е бил обсъден и проектът „Амалтея“ за доставка на хуманитарна помощ за Газа по море през Кипър, казаха същите източници.

Кипърският президент се срещна и с министъра на външните работи на Гърция Йоргос Герапетритис. Според публикация на гръцкото външно министерство на социалната платформа „Екс“, двамата са обсъдили последните развития след срещата на Герапетритис миналата седмица в Ню Йорк с Гутериш и Олгин.

Кипър е разделен от 1974 г., когато Турция нахлу и окупира северната му част. Поредицата кръгове на водените от ООН мирни преговори досега не доведоха до резултат. Последният кръг от преговори през юли 2017 г. в швейцарския курорт Кран Монтана завърши безрезултатно. През януари генералният секретар на ООН Антонио Гутериш назначи колумбийката Мария Анхела Олгин Куеляр за свой личен пратеник за Кипър, който да поеме ролята на посредник от негово име и да търси общи позиции за по-нататъшни действия по кипърския въпрос.

(Новина, избрана от кипърската агенция КНА за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)