събота, 18 май, 2024 година.

В първото си изявление веднага, след като Иран нападна Израел, испанският премиер Педро Санчес обяви, че следи събитията в Близкия изток с „максимална загриженост“, но не разкритикува действията на Техеран. Едва след упреци от страна на опозицията излезе с второ изявление, в което вече написа, че осъжда нападението.

Иран е започнал въздушна атака срещу Израел

Педро Санчес, който е защитник на идеята за създаването на две съседни държави- Израел и Палестина, и в последно време критикува действията на Израел по отношение на Газа, се въздържа първоначално от критики към Иран след нападението над еврейската държава. В социалните мрежи той написа, че трябва да се избегне „на всяка цена“ разрастването на конфликта и че правителството е в постоянен контакт с посолствата в региона, за да може да помогне на испанците при нужда.

Едва след критиките от страна на опозиционния лидер Алберто Нунес Фейхоо, който го призова да заеме по-твърда позиция и да играе без колебание в един отбор със съюзниците си, Санчес написа второ съобщение, в което вече осъди нападението и призова за „отговорност и сдържаност“ от международните лидери, за да се „избегне на всяка цена още по-голяма ескалация“.

„След дълга и мъчителна нощ, в която мащабът на атаката, извършена от Иран, беше потвърден, правителството на Испания го осъжда, както осъжда и винаги ще осъжда всички форми на насилие, които застрашават безопасността и благосъстоянието на невинни цивилни“, написа Санчес.

Според него трябва „да се поучим от историята и да намерим начин за разрешаване на конфликтите чрез дипломация“.

Сунак осъди иранската атака и обеща Великобритания да продължи да защитава Израел

Докато медиите критикуваха Санчес за колебливата първоначална позиция по отношение на Иран, испанските авиолинии обявиха, че отменят полетите си до Близкия изток.