вторник, 5 март, 2024 година.

Коментарът на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп относно НАТО и Русия е това, което руският президент Владимир Путин иска да чуе, заяви днес министърката на отбраната на Нидерландия Кайса Олонгрен, предаде Ройтерс.

На предизборен митинг в Конуей, щата Южна Каролина, Тръмп, който е претендент за президентската номинация на Републиканската партия за изборите тази година, каза, че в качеството си на президент на САЩ е предупредил колега начело на страна членка на НАТО, че ако не изразходва средства за отбрана, той не само не би защитил въпросната държава, но и би „насърчил Русия да направи каквото си поиска“.

„Съвсем честно, аз мисля, че това е точно което Путин иска да чуе“, каза Олонгрен за Ройтерс днес. „Нашата сила е в нашето единство. Ако не сме единни, ставаме по-слаби. И ние знаем, че точно това цели Путин“, добави тя.

Задължението на колективната отбрана е залегнало в Член 5 на договора за създаването на НАТО (Организацията на Северноатлантическия договор) и той предполага, че нападението срещу една от държавите от алианса значи нападение срещу всички.

„Не за първи път той (Тръмп) казва нещо в този дух. Но при всички положения е обезпокоително, естествено“, продължи нидерландската военна министърка.

„… И аз съм на мнение, че, особено сега, когато над страните от НАТО е надвиснала реална заплаха, е доста тревожно човек от такъв важен калибър да изрича подобни неща“, заяви още тя, допълвайки, че повечето от съюзниците в НАТО са или пред достигане, или вече са се вместили в изискваните 2 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) за бюджет за национална отбрана.