четвъртък, 18 юли, 2024 година.

На извънредна сесия парламентът на Косово одобри с 84 гласа декларация в подкрепа на резолюцията на Общото събрание на ООН за Международния ден за размисъл и възпоменание на геноцида в Сребреница през 1995 г., предаде за БТА агенция КосоваПрес.

Парламентът на Косово високо оценява приемането на резолюцията от Общото събрание на ООН за Международния ден за размисъл и възпоменание на 1995 г. геноцид, каза заместник-председателят на парламента на Косово Бахрим Шабани, докато четеше текста на декларацията.

Вицепремиерът Емилия Реджепи каза, че геноцидът в Сребреница преди 29 години е един от най-мрачните моменти в съвременната история.

Тя с гордост отбеляза, че предложението за обявяване на 11 юли за Ден в памет на жертвите на геноцида в Сребреница е одобрено единодушно от правителството на Косово.

Реджепи каза още, че гласът на народа на Косово осъжда геноцида и подкрепя мира, справедливостта, истината и помирението между всички народи на Балканите.

(Това е новина от деня в Косово, избрана от агенция КосоваПрес за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Косово да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)