понеделник, 15 април, 2024 година.

Остава само ден до началото на преброяването на населението на Косово и статистическата агенция на страната полага всички усилия този път процесът да започне навреме, предаде за БТА агенция КосоваПрес, цитирайки Хазбие Джеричи, високопоставен служител за връзки с обществеността в Косовската статистическа агенция (КСА).

В интервю за КосоваПрес Джеричи каза, че КСА вече е направила необходимата подготовка за успешно преброяване на населението, което ще започне утре и ще продължи до 17 май. Джеричи уточни, че диаспората ще участва в преброяването чрез онлайн въпросници.

Тя обясни, че тази година интервютата се правят чрез електронни въпросници, а не само на хартия, както беше досега, добавяйки, че се очакват по-качествени данни.

Що се отнася до общините в северната част на страната, Джеричи каза, че е извършена необходимата подготовка, но добави, че в тази част на Косово преброяването на населението може се забави с няколко дни.

Според нея срокът от шест седмици е достатъчен за регистриране на всички общности, включително мнозинството и малцинствата.

Що се отнася до диаспората, тя каза, че живеещите в чужбина косовари са длъжни да се включат чрез онлайн анкети.

Преброяването на населението в Косово беше отлагано няколко пъти през последните години.

(Това е новина от деня в Косово, избрана от агенция КосоваПрес за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Косово да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)