петък, 14 юни, 2024 година.

„Общосръбският събор“ и декларацията от тази среща, проведена в събота в Белград, се преценяват като противоречиви и парадоксални, предаде за БТА агенция КосоваПрес. В декларацията се посочва, че Косово е неотменна част от Сърбия, но според политическите анализатори по този начин Косово е признато de facto. Според оценките цел на срещата от събота е създаването на Велика Сърбия, която включва Северно Косово.

Декларацията за защита на националните и политическите права и за общо бъдеще на сръбския народ беше одобрена в събота от Сърбия и Република Сръбска, административна част от Босна и Херцеговина. Декларацията беше одобрена в Белград на среща между двете правителства в рамките на така наречения „Общосръбски събор“.

Политическият анализатор от Албания Бен Андони казва, че не трябва да се обръща внимание на Сърбия и че подписването на декларацията е нещо очаквано.

„Това беше дългоочаквано от страна на Сърбия, първото, което показа позицията на целия сръбски свят, която те вече разкриха като идеология, но също така проправи пътя за бъдещето на тяхната идеология. Разбира се, че те изпитват големи трудности, защото Черна гора е страна от НАТО, Косово се контролира от НАТО, единственото слабо звено е декларацията на Босна и Херцеговина за Република Сръбска. В известен смисъл Сърбия просто спечели време, за да покаже, че вече има идеологически подход към предславянството. Ако ме питате какво трябва да направи Косово в този момент, бих казал, че Косово трябва да е безразлично. Първо, Косово е реално и Сърбия де факто призна Косово, дори това е една от най-големите критики на сръбската опозиция към Вучич, че с решенията, които е взел, той де факто призна Косово“, казва Андони.

Сръбският анализатор Бранислав Кърстич заявява, че Сърбия е загубила Косово от момента, в който преди 25 години командващите силите на НАТО дадоха половин час на сръбската полиция и армия да напуснат Косово.

„Ако говорим за декларацията, според която Косово е част от Сърбия, тя ми се струва противоречива и парадоксална, защото според Охридския анекс Вучич де юре е приел независимостта на Косово. От друга страна, ако говорим за възможно безпокойство в региона, това е без значение, защото сръбската общност разбира, че това е само поради вътрешнополитически интереси. Знаем, че в Белград все още има много сериозни прорадикални, просръбски, пропатриотични групи, които се контролират от Александър Вучич. И струва ми се, че това беше посланието на тази среща… В сръбската общност никой не вярва, че Вучич защитава интересите на сръбската общност на Балканите. Знаем, че той върши неща, които са против националните интереси и в това отношение съм сигурен, че никой в ​​Косово няма причина да се притеснява. Беше изказване за вътрешно ползване, за електората, който вероятно се контролира от този човек, и в крайна сметка всичко това е обяснено само с две думи, игриво шоу… Русия няма пръст тук, защото ми се струва че това е най-голямата историческа лъжа на Балканите, доверието и политическата връзка с Русия“, подчертава Кърстич за КосоваПрес.

Междувременно политическият анализатор Арбнор Садику смята, че албанската политическа сцена на Балканите е разделена.

„Албанците винаги трябва да държат очите си отворени, в смисъл, не само за това събиране, което беше организирано от президента на Сърбия Вучич и подкрепено от Додик като глава на босненските сърби. Известно е, че сърбите имат за цел да създадат Велика Сърбия, включваща северната част на Косово, и разбира се трябва да сме наясно, че не сме координирани по никакъв начин. Факт е, че сърбите вече имат пълна координация помежду си за националния си дневен ред и изглежда, че албанците са некоординирани поради факта, че няма среща между двамата албански премиери, дори имаме отказ за среща с лидерите на македонските албанци, г-н Али Ахмети. Както виждате, албанската политическа сцена на Балканите е разделена, а сръбската е единна и напълно контролирана от президента Вучич“, подчертава той.

Посолството на САЩ в Сараево също реагира на заключенията, приети от така наречения „Общосръбски събор“ в Белград, определяйки тази декларация като атака срещу Дейтънското мирно споразумение и държавните институции на Босна и Херцеговина.

„Заключенията не представляват защита на Дейтънското мирно споразумение, както твърдят авторите, а са умишлена атака срещу това споразумение и държавните институции на Босна и Херцеговина“, се казва в изявление на посолството на САЩ.

Посолството на САЩ отбелязва, че „заключенията на Общосръбския събор“, които се отнасят до Дейтънското мирно споразумение и независимата държава Босна и Херцеговина, се коренят в правна дезинформация и са пълни с грешки.

„Публичните изявления на длъжностни лица от Република Сръбска (РС), особено на президента на РС Милорад Додик и на председателя на Народното събрание на РС Ненад Стевандич, относно заключенията и плановете за „отделяне“ на РС, (което е) друга дума за отцепване, представлява атака срещу Дейтън и срещу териториалната цялост, суверенитета и мултиетническия характер на Босна и Херцеговина“, продължава изявлението.

Американското посолство каза, че Дейтънското мирно споразумение и конституцията изрично посочват, че Босна и Херцеговина е държава приемник на Република Босна и Херцеговина с нейната вътрешна структура, модифицирана, за да се състои от две единици.

„Нито Дейтън, нито конституцията на Босна и Херцеговина дават на части или други поддържавни органи правото да се отцепят или какъвто и да е друг тромав синоним на отцепване, измислен от служители на РС“, посочват от посолството.

Американското посолство в Сараево заяви, че Република Сръбска не е държава и че може да съществува само в рамките на Босна и Херцеговина.

„Тя (Република Сръбска) няма правосубектност извън Босна и Херцеговина. Плановете и действията на Додик застрашават мирното, демократично и проспериращо бъдеще в евроатлантическите институции, което гражданите на Босна и Херцеговина, включително жителите на РС, желаят и заслужават”, заключават от американското посолство.

След подписването на декларацията, опозиционните партии в Косово също реагираха, като казаха, че това е бомба, която може да избухне по всяко време.

Демократичната лига на Косово призова международните партньори да приемат сериозно усилията на Белград да подкопае добросъседството между държавите от региона.

„Приканваме приятелите на Косово, които са дали много за неговата свобода, да приемат сериозно тези усилия на официален Белград да подкопае съседството между държавите в региона и да дефункционализира политическите постижения в полза на демокрацията през последните 30 години .. Вчерашната тревога в Белград за тези от нас, които познаваме непрекъснатите им фашистки експлозии, е като бомба, която може да избухне всеки момент!“ каза Демократическата лига на Косово.

Депутатът от Демократическата партия на Косово Хисен Бериша също реагира по повод „Общосръбския събор“, като каза, че той е пряка провокация срещу суверенитета и териториалната цялост на Косово.

„Тази ситуация изисква незабавен и силен отговор от страна на международната общност. Международни органи като ЕС, САЩ и НАТО трябва да осъдят тази декларация и да окажат натиск върху Сърбия и Република Сръбска да спазват международно признатите граници и да не се намесват във вътрешните работи на Косово, за да се гарантира, че мирът и стабилността не са изложени на риск и че териториалната цялост на Косово се зачита напълно“, написа Бериша.

Подобни декларации, според Бесник Тахири от Алианса за бъдещето на Косово, противоречат на западните призиви за нормалност на Западните Балкани.

„Декларацията на така наречения „Общосръбски събор“, в която се споменава, че Косово „е неотменна част от Сърбия“, доказва манталитета на Милошевич, който предизвика няколко войни на Балканите, геноцид в Босна и Херцеговина и Косово. Подобни декларации също противоречат на призивите на Запада за нормалност на Западните Балкани и на Дейтънското споразумение“, каза Тахири.

„Общосръбският събор“ се проведе в събота в Белград, където освен Александър Вучич, Милорад Додик и представители на Сърбия участваха и представители на сърбите от Косово, Черна гора и Северна Македония. Там беше приета декларация за защита на националните и политически права за общото бъдеще на сръбския народ. Тази декларация, която по същество се опитва да отстрани международните организации, се състои от 49 точки, в които, наред с други неща, се казва, че сръбският народ представлява уникално цяло, че името на нацията е едно и че това е невъзможно да се промени.

В одобрената декларация се говори за Косово, за което се твърди, че е неотменна част от Сърбия, след това за задължението да се спазва резолюция 1244, но и за диалога като съществен начин за решаване на проблема между Косово и Сърбия.

(Това е новина от деня в Косово, избрана от агенция КосоваПрес за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Косово да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)