понеделник, 15 април, 2024 година.

Председателят на СДСМ Димитър Ковачевски и на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски се срещнаха в навечерието на началото на предизборната кампания за президентските избори в Северна Македония в на практика предизборен двучасов дебат в студиото на телевизия Канал 5.

Лидерите на двете най-големи партии в страната дебатираха в защита на кандидатите си за президентския пост – Стево Пендаровски и Гордана Силяновска, както и за европейския път на страната, отношенията със съседите и за икономическите акценти в програмите на двете партии за предстоящите избори.

И двамата повториха тезите си, свързани с промените в конституцията, като условие в преговорната рамка с ЕС. Според Ковачевски гласуването на тези промени е нещо, което парламентът на страната трябва да направи, защото евросъюзът е „единственият шанс за промени в страната”. Според Мицкоски промените в конституцията „под български диктат“ няма да бъдат гласувани.

„ВМРО-ДПМНЕ иска отново да се върне да преговаря с България, както 11 години преговаряха с Гърция и нищо не договориха. Ние преговаряме с ЕС. Аз бях този, който договори европейското предложение. Тези преговори не бяха лесни, протекоха в период на най-нарушени отношения с България. Когато преговаряш с България, Франция и други страни и на масата има въпроси, свързани с македонската идентичност, трябва смелост и знания. Преминахме през труден период на преговори. Чувството, което изпитвах, е все едно някой ти реже корема с нож. Но трябва да вземете решение за бъдещето и визията на страната. Имаме най-доброто възможно предложение за преговорна рамка, със защитен език и идентичност. Невзетите решения оставят държавата в статускво”, заяви Ковачевски.

„Ако аз бях на масата на преговорите и някой повдигне тема за моята идентичност, щях да стана и да кажа: Не, благодаря!” заяви Мицкоски, според когото СДСМ е суспендирал парламента, приемайки заключенията, свързани с преговорната рамка, защото макар и приети с обикновено мнозинство, в законодателния орган не е имал мнозинство от две трети, колкото са нужни за промяна на конституцията.

Парламентът на Северна Македония подкрепи преговорната рамка на страната, гласувайки с обикновено мнозинство „заключения“, ангажиращи правителството на страната да започне преговори с ЕС. Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ не присъстваха в залата по време на гласуването, а при обсъждането му свиреха с вувузели и пречеха на изказванията в залата.

„ВМРО-ДПМНЕ може да изнася лекции само за миналото, аз съм тук, за да говоря за бъдещето. Никой не очакваше преговорна рамка. Ние я договорихме. Последваха протести, че ще бъдем асимилираме. Година и половина по-късно ние сме същите“, реагира Ковачевски, който посочи, че СДСМ за разлика от ВМРО-ДПМНЕ има план за бъдещето на страната, който включва гласуване на промените в конституцията, приключване на преговорите с ЕС до 2028 г. и след две години, в които решението ще се ратифицира в държавите членки, през 2030 г. – членство в ЕС и на изборите на 8 май „гражданите ще изберат европейско бъдеще, а не връщане към миналото“.

Според Християн Мицкоски договорът от Преспа с Гърция и договорът за приятелство и добросъседство с България са различен тип договори, защото договорът с България е двустранен, а този с Гърция „е под покровителството на ООН“.

„Смятам, че след подписването на Договора добросъседство с България отношения престанаха да са добросъседски. Все по-малко македонци отиват в Боровец или Банско, и обратното, много малко българи идват в Охрид. Във втория протокол, който (Буяр) Османи подписа, ще видите, че той насърчава историческата комисия да приключи работата си, преди (Северна) Македония да стане член на ЕС. Каква е логиката (Северна) Македония да преговаря, при тази разлика в мотивите от българска страна? Такива комисии работят с години. Ако не сте знаели до сега и ако това ще ви помага да се събудите, протоколите са неразделна част от двустранния договор (с България), което пък е неделима част от Преговорната рамка. И тук беше допусната основната грешка. Сега ще трябва да върнем това на ниво обсъждане на базата на критериите от Копенхаген, а не на базата на двустранни договори”, заяви председателят на ВМРО-ДПМНЕ.

„Анкетите показват, че Пендаровски ще стане президент, а аз отново ще бъда премиер на страната. С нашия ясен план ние ще вкараме страната в ЕС. Вие сте готови да се върнете и да предоговорите с Гърция и просто да преговаряте. Тук сме заради вашата нерешителност. Отговорът за неотварянето на (преговорните) главите е във вас, уважаеми Мицкоски“, заяви Ковачевски.

В отговор на въпрос от страна на Мицкоски дали Ковачевски би го подкрепил като премиер на „бъдещото правителство за защита на македонската национална идентичност”, Ковачевски заяви, че идентичността е защитена и това, което председателят на ВМРО-ДПМНЕ трябва да направи, е да вземе решение по отношение на поетите ангажименти, чието неизпълнение пречи на пътя на страната към ЕС.

Днес официално стартира предизборната кампания за президентските избори в Северна Македония. Пендаровски ще я започне от Прилеп, Максим Димитриевски-от Крушево, Биляна Ванковска и Буяр Османи ще дадат пресконференции, а ВМРО-ДПМНЕ, които издигнаха Гордана Силяновска са обявили митинг пред сградата на правителството в Скопие.