четвъртък, 20 юни, 2024 година.

Кралят и кралицата на Нидерландия Вилем-Александър и Максима започнаха четиридневната си обиколка на САЩ, като отдадоха почит на бореца за равни права на чернокожите Мартин Лутър Кинг и посетиха църквата в Атланта (щата Джорджия), където той приживе е бил пастор. Планирано е кралското семейство да посети и музикално студио в града, популярно сред хип-хоп изпълнителите, съобщи Асошиейтед прес.

Посещението и фокусът му върху обектите, свързани с културата на чернокожите в САЩ, се случва година, след като кралят се извини за ролята на страната си в робството.

В Центъра „Мартин Лутър Кинг“ нидерландските крал и кралица бяха посрещнати от дъщерята на правозащитника Бърнис Кинг, която ги изпроводи до гроба на баща ѝ и майка ѝ, където кралската двойка положи венец.

Вилем-Александър нарече посещението „дълбоко вълнуващо“ и каза, че „стремежът към еманципация сред цветнокожите“ е история на „болка и гняв, но също и история на гордост, солидарност и твърда вяра в мира и помирението“.

По-късно двойката се срещна с чернокожи студенти в баптистката църква „Ебенезер“ където научиха за ролята на църквата в движението за граждански права и борбата за расова справедливост.

Пътуването има и икономически мотив. През 2023 г. общата търговия между Джорджия и Нидерландия е била 2,9 милиарда долара, според Отдела за икономическото развитие на американския щат.

Кралят и кралицата се срещнаха вчера с губернатора на Джорджия Браян Кемп, като заедно с делегация от холандски бизнесмени обсъдиха икономическото сътрудничество.

Днес кралската двойка планира да посетят пристанището Савана. Обиколката им в САЩ завършва с посещение на Ню Йорк в сряда и четвъртък.