четвъртък, 18 юли, 2024 година.

Работата в тази насока е в ход, заяви Песков

Русия заяви, че нейните военни все още работят за създаване на „буферна зона“ в украинската Харковска област, но това ще отнеме време, предаде Ройтерс.

Президентът Владимир Путин заяви през май, че Русия създава буферна зона, за да защити граничните си региони, особено Белгородска област, която се намира в съседство с Харковска област, от украински атаки.

„Разбира се, осъществяването на тази задача отнема време. Работата в тази насока е в ход“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери на въпрос колко време ще отнеме на Русия да гарантира сигурността на Белгородска област.

По-късно в сряда областният управител на областта Вячеслав Гладков съобщи, че един човек е загинал, а още седем са били ранени при украински обстрел на руския граничен град Шебекино.

По думите на Гладков три многоетажни жилищни сгради, няколко търговски обекта, промишлена сграда и 20 автомобила са били повредени при инцидента, пише БТА.

Шебекино и цялата Белгородска област са подложени на чести атаки от украински снаряди и безпилотни самолети в хода на войната, която продължава вече трета година.