вторник, 5 март, 2024 година.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков днес отхвърли европейските предупреждения за „руска пропаганда“, заявявайки, че всичко, което е в противовес с общоприетия новинарски поток, вече бива определяно от Запада като пропаганда, предаде Ройтерс.

Песков беше попитан за вчерашната среща между външните министри на Франция, Германия и Полша, на която те предупредиха за увеличаване на руската пропаганда в европейските страни преди изборите за Европейски парламент през юни.

В разговор с журналисти говорителят на Кремъл заяви: „Сега е очевидно, че всякакви източници, медии или материали в интернет, които не отговарят на критериите и се опитват да отразяват събитията от различни страни, веднага биват признавани за пропаганда“, добави Песков.

„Това е в пълно противоречие с идеалите на свободна преса и за пореден път демонстрира готовността на властите да наказват медии, които не им харесват. В момента това се случва често в Европа.“

Западните държави неведнъж са обвинявали агенти на Русия, че използват социалните мрежи и интернет, за да разпространяват невярна или подвеждаща информация, за да подкопават позициите на Запада, да насърчават Русия или се опитват да повлияят на общественото мнение и да намалят подкрепата за Украйна в борбата й срещу Русия, посочва Ройтерс.