събота, 20 април, 2024 година.

Кремъл отхвърли твърденията, че руското военно разузнаване може да стои зад мистериозното заболяване „хавански синдром“, което е засегнало американски дипломати и шпиони по целия свят, предаде Ройтерс.

Фокусираната върху Русия разследваща медия „Инсайдър“, която е базирана в Рига, Латвия, съобщи, че членове на звено на руското военно разузнаване (ГРУ), известно като 29155, са били засечени на мястото, където американски служители са докладвали за здравословни проблеми.

Едногодишното разследване на „Инсайдър“ в сътрудничество с „60 минути“ и германското издание „Шпигел“ освен това показа, че старши членове на звено 29155 са получили награди и повишения за работа, свързана с разработването на „несмъртоносни акустични оръжия“.

„Това изобщо не е нова тема. Дълги години темата за т. нар. „хавански синдром“ се преувеличава в пресата и от самото начало се свързва с обвинения срещу руската страна“, каза в отговор на репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

„Но никой никъде не е публикувал или изразявал убедителни доказателства за тези необосновани обвинения“, добави Песков. „Следователно всичко това не е нищо повече от безпочвени, необосновани обвинения от страна на медиите“, каза още той.

Разследване на американското разузнаване, чиито констатации бяха публикувани миналата година, установи, че е „много малко вероятно“ чуждестранен противник да е отговорен за заболяването, за което служители на посолството на САЩ в кубинската столица Хавана съобщиха за първи път през 2016 г.

Симптомите на заболяването включват мигрена, гадене, загуба на памет и световъртеж.

От разследването на „Инсайдър“ става ясно, че първият инцидент със симптоми на хаванския синдром може да се е случил още преди 2016 г. Според разследването „две години по-рано е имало атаки във Франкфурт, Германия, когато служител на американското правителство, работещ в консулството там, е изпаднал в безсъзнание под въздействието на нещо подобно на силен енергиен лъч“.

Американският Конгрес прие така наречения „Закон за Хавана“ през 2021 г., с който упълномощи Държавния департамент, ЦРУ и други правителствени агенции на САЩ да предоставят компенсации на служителите и техните семейства, засегнати от заболяването по време на службата си.