петък, 24 май, 2024 година.

Латинският патриарх на Йерусалим, кардинал Пиербатиста Пицабала, е на „пасторско посещение“ в град Газа, за да предаде „послание за надежда, солидарност и подкрепа“ в едноименната ивица, опустошена от продължаващата вече повече от седем месеца война, предаде Франс прес.

„Негово Блаженство кардинал Пиербатиста Пицабала, патриарх на Йерусалим, влезе в Газа и направи пасторско посещение в енорията „Светото семейство“ в град Газа“, съобщи днес Католическата патриаршия, чийто диоцез включва Кипър, Йордания, Палестинските територии и Израел.

Това посещение е „първият етап от съвместна хуманитарна мисия на Латинската патриаршия и Суверенния Малтийски орден“, чиято цел е да се достави храна и медицинска помощ на населението на палестинската територия, се казва още в съобщението.

В ивицата Газа, която от 2007 г. бе управляна от ислямисткото движение „Хамас“, живеят около 1000 християни, повечето от които православни, от общо около 2,4 милиона души население. Латинската патриаршия наброява 135 католици в този палестински анклав.

В първите дни на войната между Израел и „Хамас“ в ивицата Газа някои от православните намериха убежище в сгради, принадлежащи на Латинската патриаршия.