неделя, 21 юли, 2024 година.

Спечелилият предсрочните парламентарни избори във Франция ляв коалиционен блок „Нов народен фронт“ е разединен по въпроса кой да бъде новият министър-председател на страната, предаде ДПА.

Многопартийният алианс, който изненадващо изпревари крайната десница, предвождана от Марин Льо Пен и Жордан Бардела в „Национален сбор“, и центристкия блок „Заедно“ около президента Еманюел Макрон, се състои основно от социалистите, „зелените“ и крайнолявата „Непокорна Франция“ на Жан-Люк Меланшон.

На среща между социалистите и „Непокорна Франция“ не е било постигнато споразумение за номинацията за премиер на мястото на Габриел Атал, информира радио „Франс инфо“ вчера. Социалистическата партия на Франция вижда лидера си Оливие Фор като най-подходящия кандидат за поста начело на новото правителство.

„Непокорна Франция“ настоява за депутатката в Националното събрание (долната камара на френския парламент) Клеманс Гете. Тя организира кампанията на Меланшон за президентските избори през 2022 г. В понеделник „Нов народен фронт“ обяви, че се надява да излъчи кандидат за премиер до края на тази седмица или в началото на следващата. Все още не е сигурно, че ще бъде съставено изцяло ляво правителство, посочва ДПА.

Междувременно телевизионният канал Бе Еф Ем разпространи новината, че в контекста на споровете за премиерската номинация социалистите на Фор проучват възможността да се отделят от „Нов народен фронт“ и да се присъединят към лагера на Макрон.