четвъртък, 18 юли, 2024 година.

Личният пратеник на генералния секретар на ООН за Кипър Мария Анхела Олгин, чийто мандат е в края си, ще представи днес доклада си за Кипър на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, съобщи „Сайпръс мейл“.

Докладът ѝ ще бъде съсредоточен върху перспективата за възобновяване на преговорите за разрешаване на кипърския въпрос и върху наличието или отсъствието на достатъчна обща основа за преговори между лидерите на кипърската гръцка и кипърската турска общност.

Кипър е разделен от 1974 г., когато Турция окупира северната част на острова след преврат в Никозия, насърчен от военната хунта в Гърция. През 1983 г. в окупираната част бе обявена т. нар. Севернокипърска турска република (СКТР), призната само от Турция.

След като Олгин представи доклада си за Кипър, Гутериш ще реши какви да бъдат следващите стъпки, които той и ООН да предприемат относно кипърския въпрос.

Докладът на Олгин ще бъде представен дни след като в отворено писмо тя призова заинтересованите страни на острова да „мислят различно“, за да намерят решение на кипърския въпрос.

Тя заяви, че времето ѝ като пратеник е било фокусирано „върху постоянно търсене на пътеки, които водят до изграждане на доверие между страните“ и че сега е „важно да се случи отдалечаване от решения, които в миналото са довели до неудовлетворени очаквания и до по-големи разногласия и разочарования“.

„Сега трябва да мислим различно, като останем убедени, че едно общо бъдеще ще донесе големи възможности за всички кипърци“, каза Олгин.

Според нея статуквото е създало по-голяма отдалеченост и липса на познания за другата страна, като това се задълбочава с всеки изминал ден.

„Като механизъм за предотвратяване на по-нататъшно разочарование, несъмнено свързано с провалилите се опити за преговори, много хора изглежда са се предали на невъзможността за промяна на настоящата ситуация“, допълни тя.

Олгин подчерта още в отвореното си писмо, че отдадеността ѝ по въпроса няма да приключи с представянето на доклада ѝ за Кипър и че тя ще продължи да мисли „за опции за трайно решение“.

Междувременно много от основните лица, свързани с кипърския въпрос, ще се съберат във Вашингтон за срещата на върха на НАТО. На нея ще присъстват лидерите на трите сили гаранти за Кипър – гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, турският президент Реджеп Тайип Ердоган и британския премиер сър Киър Стармър.

Очаква се днес следобед гръцкият премиер и турският президент да проведат двустранна среща в рамките на срещата на върха на НАТО. За петък е планирана и среща между Мицотакис и Гутериш в Ню Йорк, на която двамата ще обсъдят, наред с други неща, и кипърския въпрос.

Утре (11 юли) специалният представител на генералния секретар на ООН и ръководител на Въоръжените сили на ООН за поддържане на мира в Кипър Колин Стюарт ще информира при закрити врата Съвета за сигурност на ООН за мироопазващите сили на острова.

Поредицата кръгове на водените от ООН мирни преговори по кипърския въпрос досега не доведоха до резултат. Последният кръг от преговори през юли 2017 г. в швейцарския курорт Кран Монтана завърши безрезултатно.