петък, 12 юли, 2024 година.

„Хамас“ преговаря от името на цялата „Ос на съпротива“, съюз, сформиран през годините иранска подкрепа срещу влиянието на Израел и САЩ в Близкия изток, каза днес лидерът на „Хизбула“ Хасан Насралла, предаде Ройтерс.

„Съгласни сме с това, с което са съгласни и те“, каза Насралла.

В същото време Израел и САЩ дадоха общо съгласие за това колко е важно да се използва възможността за примирие в Газа, но предизвикателствата остават, съобщи израелското министерство на отбраната, след като министърът Йоав Галант се срещна с пратеника на САЩ в Близкия изток Брет Макгърк.

„Двамата обсъдиха колко е важно да се използва възможността за сключване на споразумение за връщане на заложници, държани в Газа от „Хамас“, написа министерството в изявление за срещата, която се проведе снощи. „Те говориха за предизвикателствата, които трябва да бъдат преодолени, за да се постигне споразумение, както и за възможните решения“, пише още в изявлението.

Галант каза още, че Израел подкрепя отварянето на граничния пункт „Рафах“ между Газа и Египет, но няма да толерира завръщането на „Хамас“ в регоина, каза министерството.