четвъртък, 23 май, 2024 година.

Италия свика видеосреща на лидерите заради нападението

Лидерите на Г-7 осъдиха безпрецедентната атака на Иран срещу Израел и потвърдиха ангажимента си към сигурността на Израел.

Това стана ясно, след като Италия свика видеосреща на лидерите в неделя, заради нападението, пише Reuters, позовавайки се на съобщение на кабинета на италианския премиер Джорджа Мелони.

Президентът Байдън разговаря с лидерите на Г-7 чрез защитено видео, съобщиха от Белия дом. Байдън обеща координиран дипломатически отговор на Г-7 на атаката с дрон и ракета, която той осъди, а италианският външен министър Антонио Таяни каза, че се надява израелското правителство да прояви сдържаност в отговора си, допълва Reuters.

„Изразяваме нашата солидарност и подкрепа към народа на Израел. Потвърждаваме нашия ангажимент към неговата сигурност. Ще продължим да работим за стабилизиране на ситуацията“, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, става ясно от Twitter.

Г-7 включва САЩ, Канада, Италия, Великобритания, Франция, Германия и Япония. Нейните външни министри трябва да се срещнат на 17-19 април на италианския остров Капри.

Източник Actualno.com