понеделник, 4 март, 2024 година.

Лидерите на Германия и Дания участваха днес в церемония по полагане основите на нов завод за боеприпаси, с което подчертаха усилията на Европа да увеличи производството на оръжие в условията на продължаващата война в Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Очаква се заводът, който се изгражда от германската оръжейна компания „Райнметал“ на съществуваща нейна площадка в градчето Унтерлюс в Северна Германия, да произвежда около 200 000 артилерийски снаряда годишно, както експлозиви и евентуално други компоненти, включително бойни глави. Германската оръжейна компания поема разходите по изграждането от около 300 млн. евро (324 млн. долара).

„Райнметал“ съобщи, че производството в завода ще задоволява предимно нуждите на германската армия. Компанията заяви, че приоритет ще бъде производството да започне възможно най-скоро и се очаква строителството да отнеме около една година.

Германският канцлер Олаф Шолц, който участва в церемонията заедно с министъра на отбраната Борис Писториус и датската министър-председателка Мете Фредериксен, каза, че „Райнметал“ така „полага основите за независимо и най-вече дълготрайно снабдяване на Бундесвера и нашите партньори в Европа с артилерийски боеприпаси“.

Шолц отбеляза, че това е особено важно с оглед нуждите на Украйна от боеприпаси, допълва ДПА.