понеделник, 15 април, 2024 година.

Британският външен министър Дейвид Камерън призова днес съюзниците от НАТО да увеличат разходите за отбрана и производството в подкрепа на Украйна на фона на продължаващата руска инвазия, съобщи Ройтерс.

„Съюзниците трябва да се активизират и да харчат повече за отбрана пред лицето на продължаващата руска агресия и един по-опасен свят“, заяви Дейвид Камерън, като се очаква да повтори тези думи в реч по повод на 75-тата годишнина от създаването на НАТО.

Външните министри на страните от НАТО отбелязват 75-годишнината на Алианса в Брюксел

Британският външен министър ще поиска от съюзниците да одобрят ръководените от Великобритания инициативи за доставка на натовски стандартни ракети и боеприпаси за украинските въоръжени сили. Обединеното кралство похарчи милиарди долари в подкрепата си за Украйна от 2022 година, когато започна инвазията.

„Тъй като Украйна е по-близо до НАТО от всякога, трябва да поддържаме критичната подкрепа, от която Украйна се нуждае, за да спечели войната“, каза Камерън. Британският дипломат номер едно също така посочи ангажимента на НАТО да интегрира Украйна в Алианса, потвърждавайки консенсуса на всички съюзници относно бъдещото членство на Украйна. През февруари Великобритания обяви нов пакет от санкции срещу Русия и заяви, че се опитва да намали както средствата на Владимир Путин за отбрана, така и оръжейния му арсенал.

Столтенберг: Нужен е дългосрочен и твърд ангажимент към Украйна