петък, 24 май, 2024 година.

Новата офанзива на Русия в Украйна трябва да подейства като „сигнал за събуждане“ за нациите, които са „разсеяни“ от други конфликти, каза британският министър на отбраната Грант Шапс.

Пред Скай нюз Грант Шапс изрази увереност, че Русия няма да превземе град Харков, но каза, че Обединеното кралство предвижда да се стигне и до такава ситуация заради „дефицита на внимание от страна на цивилизованите страни“.

Лондон иска увеличаване на разходите за отбрана в НАТО

Министърът на отбраната допълни, че се надява този така наречен „сигнал за събуждане“ да бъде чут и да напомни, че това не е война, в която може да има разсейване, да бъде засенчена от друг конфликт или да има очаквания, че нищо няма да се промени в нея.

Шапс изтъкна, че Западът трябва да подкрепя украинците през цялото време, а не само периодично. Той коментира, че пакетът от военна помощ, одобрен наскоро в Съединените щати, сега си проправя път към фронтовата линия и позволява на Украйна да устои на руското настъпление, но добави, че „очевидно“ му е отнело твърде много време, за да премине през одобрението на Конгреса на САЩ.

Скай нюз от своя страна пояснява, че недостигът на жива сила и боеприпаси са оставили украинските сили разкъсани по дългата фронтова линия от близо 1000 километра, като Русия се опитва да извлече максимална печалба от тази ситуация.

Украйна твърди, че е спряла руското нападение в някои райони на Харковска област