вторник, 23 април, 2024 година.

Специалният представител на Обединеното кралство за Западните Балкани лорд Стюарт Пийч, който пристигна в Скопие, се е срещнал с президента на Северна Македония Стево Пендаровски, с премиера Талат Джафери и с министъра на външните работи Буяр Османи, съобщават от трите институции в страната.

С Пендаровски Пийч е обменил мнения за актуалното развитие в региона на Западните Балкани, за стратегическите интереси на страната и цялостното сътрудничество между двете държави и са изразили задоволството си от двустранните отношения и сътрудничеството в НАТО и са потвърдили своя ангажимент за стабилност и просперитет в региона.

Премиерът на страната Талат Джафери е изразил задоволство си от това, че визитата се провежда в момент, когато Северна Македония отбелязва 4 години членство в НАТО и в годината, в която Алиансът отбелязва 75 години от основаването си, изразявайки благодарност за досегашната му подкрепа за евроатлантическия път на страната. От своя страна Пийч е подчертал ангажимента на Обединеното кралство да продължи да подкрепя модернизацията в областта на отбраната на Северна Македония.

Във фокуса на разговорите с Буяр Османи също са били двустранните отношения и възможностите за активизиране на взаимното сътрудничество в областта на сигурността за справяне с актуалните предизвикателства.

„Оценяваме високо дългосрочната британска подкрепа в осъществяването на реформи в различни области от ключово значение за процеса на европейска интеграция на страната, като разбира се трябва да се разгледат и възможностите за напредък на сътрудничеството в областта на сигурността“, е заявил Османи, цитиран в съобщението на Министерството на външните работи.