понеделник, 15 април, 2024 година.

Френският президент Еманюел Макрон „не се съмнява“, че Русия взима на прицел организацията на Олимпийските игри, „включително в информационно отношение“, като предполага, че Париж няма да е готов (за реакция), предаде Франс прес.

Русия „всеки ден подклажда факта, че не сме можели да направим това или онова, затова съществувал риск“, заяви критично държавният глава. „Това е и причината, поради която трябва да издържим. Душевната сила, вярата в собствените сили, отношението към истината са силата на демокрациите и великите нации“, заяви днес Макрон по време на откриването на олимпийски център за водни спортове в Сен Дени, край Париж.

Изказването на Макрон представлява най-категоричното му признание досега за чуждестранни заплахи за сигурността или гладкото протичане на Олимпийските игри, отбелязва Ройтерс.

Игрите ще се проведат на сложен глобален фон, като войната на Русия в Украйна и конфликтът на Израел с „Хамас“ в Газа усложняват усилията за гарантиране на сигурността на Олимпиадата.

През последните месеци Макрон зае по-твърда позиция срещу Русия, изтъквайки, че Москва трябва да бъде победена, и не изключи, че европейски войски може един ден да отидат в Украйна, въпреки че даде да се разбере, че Франция няма намерение да подбужда военни действия срещу Русия.