събота, 18 май, 2024 година.

Малайзийското правителство заяви днес, че ще поиска обяснение от технологичната корпорация „Мета“ за премахването от „Фейсбук“ на публикации, свързани с медийни съобщения за публично обявената среща между малайзийския премиер Ануар Ибрахим и лидера на „Хамас“ Исмаил Хания, съобщи Ройтерс.

Ануар, който се срещна с Хания вчера в Катар, каза, че има добри отношения с политическото ръководство на „Хамас“, но няма общо с военното крило на палестинското ислямистко движение.

Малайзия, която е с предимно мюсюлманско население, отдавна е отявлен поддръжник на палестинската кауза и се застъпва за решение на конфликта между Израел и палестинците, основано на съвместното съществуване на две държави, отбелязва Ройтерс.

Малайзийската регулаторна служба по комуникациите е получила оплаквания във връзка с премахването на публикациите във „Фейсбук“, заяви пред журналисти говорителят на правителството и министър на цифровите комуникации Фахми Фадзил.

От „Мета“ не направиха коментар по въпроса.

През октомври Фахми предупреди, че малайзийските власти може да предприемат решителни действия срещу „Мета“ и „ТикТок“, ако двете платформи блокират пропалестинско съдържание, припомня Ройтерс.