понеделник, 15 април, 2024 година.

Италианският вицепремиер и министър на транспорта и инфраструктурата Матео Салвини оцеля при вот на недоверие в долната камара на италианския парламент снощи, предадоха световните агенции.

Вотът беше внесен от опозицията, като към него се присъединиха и центристите. Вотът касаеше връзките на крайнодясната партия на Салвини „Лига“ с Русия. Вносителите на вота упрекваха партията на Салвини, която е част от управляващата коалиция на премиерката Джорджа Мелони, че не е прекъснала „мостовете с Русия“ и с управляващата руска партия „Единна Русия“.

Общо 209 депутати от Камарата на депутатите гласуваха срещу вота на недоверие, който беше подкрепен едва от 129 парламентаристи. Трима души се въздържаха.

51-годишният лидер на партия „Лига“ от дълго време е почитател на Русия. Той подписа на 6 март 2017 г. споразумение със срок от пет години за сътрудничество на неговата политическа сила с управляващата руска партия. Споразумението беше автоматично подновено през 2022 г., припомня БТА. В съобщение от 2017 г. във Фейсбук Салвини казваше, че с този договор двете страни се ангажират да се борят с незаконната имиграция и с ислямисткия тероризъм и да работят за край на западните санкции срещу Русия.

Опозицията и центристите в Италия на няколко пъти призоваха лидера на „Лига“ да представи доказателства, показващи, че партията е сложила край на този съюз след началото на руската инвазия в Украйна.

„Целите на сътрудничеството, което беше чисто политическо през 2017 г. между „Лига“ и „Единна Русия“, нямат повече стойност след инвазия на Русия в Украйна“, заяви в отговор на призивите партията на Салвини.

Салвини също така осъди руската инвазия, но неотдавна беше критикуван за пропутински изказвания, направени след преизбирането на руския президент при полемични условия.

Малко преди вота на недоверие „Лига“ публикува изявление, в което се дистанцира от споразумението за сътрудничество с руската управляваща партия.

Вотът на недоверие срещу вицепремиера имаше символична стойност, предвид това че управляващата коалиция има мнозинство и Камарата на депутатите, както и в Сената.

Крайнодесни партии обещаха реформи в ЕС след евроизборите догодина