четвъртък, 18 април, 2024 година.

Мъж от щата Вашингтон, който използвал мегафон, за да организира нападение срещу полицаи, охраняващи Капитолия в САЩ, по време на бунта през 2021 г., беше осъден днес на повече от седем години затвор, предаде Асошиейтед прес.

Окръжният съдия Ройс Ламбърт заяви, че на видеозаписи се вижда как Тейлър Джеймс Джонатакис има водеща роля в бунта на 6 януари 2021 година. Джонатакис е повел други протестиращи на нападение срещу полицаите, „давал е заповеди“ по мегафона си и е крещял стъпка по стъпка указания за атаката, каза съдията.

„Във всяка разгневена тълпа има лидери и последователи. Джонатакис е бил лидер. Той е знаел какво прави“, каза съдията, преди да постанови присъда от седем години и три месеца зад решетките.

Прокуратурата беше поискала деветгодишна присъда за Джонатакис.

„Джонатакис не е просто някакъв бунтовник; той е ръководил, организирал и насърчавал нападението над служителите в Капитолия на САЩ на 6 януари“, мотивират се прокурорите.

На записи се вижда как 40-годишният Джонатакис носи мегафон и тръгвана 6 януари към Капитолия от масова проява с участието на тогавашния президент Доналд Тръмп под надслов „Спрете кражбата“ край Белия дом.

„Всичко свърши“, вика той към тълпата от поддръжници на Тръмп. „Майкъл Пенс гласува срещу президента“.

Джонатакис бил един от първите, които преследваха група полицаи, които се оттегляха по стълбите пред Капитолия. Той крещял и жестикулирал към другите протестиращи да „се стегнат“ и да се подготвят за нападение.

Арестуван е през февруари 2021 г. и е в затвора от ноември 2023 г., когато съдебните заседатели го осъждат по седем обвинения, включително за възпрепятстване на съвместното заседание на Конгреса от 6 януари, което удостоверява изборната победа на Джо Байдън през 2020 година. Джонатакис е осъден и по обвинения в нападение и нарушаване на обществения ред.

Прокурор Кортни Хауърд заяви, че Джонатакис не е изразил искрено съжаление и не е поел отговорност за престъпленията си на 6 януари.