вторник, 16 юли, 2024 година.

Ако не намерим политическите и законодателните отговори, които хората очакват от нас, те може да се насочат към удобството, предлагано от крайните политически сили. Това заяви председателят на Европейския парламент Роберта Мецола в изказване пред участниците в заседание на Европейския икономически и социален комитет в Брюксел. Домакин на срещата е ЕП.

Трябва да покажем, че демокрацията заслужава доверието и подкрепата на хората. Трябва да убедим хората да не приемат демокрацията за даденост и че трябва да гласуват. За тази цел трябва да отговорим на идеите, основани на популизъм и национализъм, призова Мецола.

Убедена съм, че политиката може да остане най-добрият път за постигане на положителна промяна. Европейците имат различни обичаи и езици, но точно в това е силата ни и ще покажем на автократите, че това не е слабост, както очакваха, добави тя.

По нейните думи проевропейското мнозинство оцеля на последните избори за евродепутати. Като една от основните задачи за следващите години Мецола посочи нуждата младежите да имат усещане, че могат да постигнат успех, както и че могат да имат достъпно жилище.