вторник, 16 юли, 2024 година.

Лидерът на „Непокорна Франция“ Жан-Люк Меланшон, който е в коалицията, спечелила парламентарните избори във Франция, смята, че трябва да се водят мирни преговори между Русия и Украйна и вижда като първа стъпка за целта демилитаризация около ядрените зони.

Той каза това в отговор на въпрос на БНР дали все още поддържа тезата си за такива преговори при условията, за които настоява Русия и след бомбардировката на детската болница в Киев.

Украйна поиска от НАТО правото да използва западни оръжия за атаки по територията на Русия
Нови руски атаки срещу украинска енергийна инфраструктура
Доц. Искрен Иванов: Конфликтът в Украйна върви към замразяване

Меланшон даде кратък брифинг за журналисти в Европейския парламент.

„Мирът се сключва между врагове, а не между приятели. Това са Русия, която нападна Украйна, и Украйна, която защитава суверенитета и териториалната си цялост справедливо. По тази причина тя трябва да получава помощ от всички европейски демокрации, особено от Франция, която е нападана 4 пъти през изминалия век от нашите съседи“, подчерта Меаланшон.

„Отговарям ви, мирът ще бъде сключен с руснаците. Не виждам какъв би бил интересът да се сключва мир с турците, защото не воюваме с тях. Така че мирът ще се сключи с руснаците в светлината при един единствен факт – войната е ужасно нещо при всякакви обстоятелства. Няма благоприятни войни, нито такива бомбардировки, нито хирургически удари“.

„Имаме 2 хиляди военни, ангажирани на източния фронт в рамките на НАТО – в Румъния, от други организации в Полша и в Балтийските страни, така че във всеки момент сме заплашени да станем воюващи, дори ако станем обект на случаен удар и тогава ще бъдем оставени на милостта на добре позната стратегическа фигура“, подчерта Меланшон и добави: „Затова ни трябва много хладнокръвие и никакво изхвърляне“:

„По време на президентската си кампания се опитах да прокарам идея, при която да няма нито победител, нито победен. Но дори и в нейните рамки е ясно, че автономността и суверенитетът на Украйна трябва да се възстановят, не можем да си представим друга ситуация. Разбира се, чрез преговори“.

Като първа стъпка Меланшон посочи сигурността на ядрените централи, чиято безопасност засяга цяла Европа:

„Смятам, че ако поемем тази отговорност, ще заявим: „Ние ви предлагаме да демилитаризирате зоните около ядрените централи“. Руснаците като че ли изразиха съгласие, украинците поискаха това да се направи, така че ще имаме първоначалната основа, за да установим зони на мира и ограничение на огъня“.

Снимки: Ангелина Пискова