вторник, 5 март, 2024 година.

ЕИБ Глобал (EIB Global), финансовото звено на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за дейности извън Европейския съюз, инвестира 1,2 милиарда евро в Западните Балкани през 2023 г., с 365 милиона евро повече в сравнение с 2022 г., предаде за БТА черногорската агенция МИНА, позовавайки се на прессъобщение на ЕИБ.

Инвестициите са ​​в проекти за устойчив и енергиен преход, които подкрепят усилията за присъединяване на региона към ЕС, икономиката, климата и свързаността, се казва в прессъобщението.

Вицепрезидентът на ЕИБ, отговарящ за региона, Кириакос Какурис каза, че средствата са подкрепили проекти по Икономическия и инвестиционен план и инициативата Global Gateway, стратегически инструменти на ЕС за преодоляване на съществуващите инфраструктурни пропуски и подобряване на стандарта на живот.

„В тясно сътрудничество с Европейската комисия имаме удоволствието да предоставим внушителните 475 милиона евро безвъзмездни средства по Инвестиционната рамка за Западните Балкани и Инициативата за икономическа устойчивост на ЕИБ“, каза Какурис.

На конференцията за изменението на климата COP28 EIB Global представи своя нов подход, целящ увеличаване на финансирането и консултантските услуги в световен мащаб в подкрепа на справедлив преход и справедлива устойчивост. За първоначалните си дейности за справедлив преход фокусът ще бъде поставен върху Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Република Северна Македония и Сърбия.

До момента ЕИБ Груп е инвестирала над 6 милиарда евро в частния сектор на Западните Балкани.

(Тази информация се разпространява от БТА по договор с черногорската агенция МИНА)