четвъртък, 18 юли, 2024 година.

„България по никакъв начин не е част“ от конфликта в Украйна, но ще продължи да помага на нападнатата страна, „на жертвата“, заяви днес служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

Той говори пред български журналисти във Вашингтон, където участва в срещата на върха на НАТО. Запрянов е част от българската делегация на форума, водена от служебния премиер и министър на външните работи Димитър Главчев.

„Няма никаква заплаха за страната ни от това, че оказва помощ“ на Украйна, подчерта Запрянов. Министърът на отбраната напомни, че помощта, която България предоставя на Киев, „е много по-символична“ от тази, осигурявана от други държави. Тези страни дават десетки милиарди евро за Украйна, а не „са обект на заплаха“, изтъкна той.

Запрянов също така припомни, че отпускането на помощ за нападнатата от Русия страна е в съответствие с международното право.

България ще участва в новата мисия на алианса Помощ за сигурността и обучение от НАТО за Украйна (NATO Security Assistance and Training for Ukraine – NSATU), потвърди той.

Посредством новата мисия, която ще бъде базирана в град Висбаден, в централната германска провинция Хесен, пактът ще започне официално да координира военната помощ за Киев – задача, която досега бе изпълнявана от контактната група за Украйна, оглавявана от Съединените щати.

Освен това НАТО ще изпрати свой специален представител в Киев, който ще координира на място политическата и практическата подкрепа за Украйна.

Запрянов изрично посочи, че това ще е политическа, а не военна длъжност.

Той говори преди предстоящото днес заседание на Съвета НАТО-Украйна на високо равнище с участието на украинския президент Володимир Зеленски.

Украйна ще се присъедини един ден към НАТО, когато изпълни условията, каза Запрянов.

Вчера лидерите на държавите от алианса обявиха в заключителната декларация, която приеха на заседанието на Северноатлантическия съвет – най-висшия политически орган за взимане на решения в организацията, че пътят на бившата съветска република към членство в НАТО е необратим.