петък, 12 юли, 2024 година.

Изграждането на ж.п. линията по Коридор 10 е приоритетна за Република Северна Македония, заяви след среща с декана на Строителния факултет в Скопие министърът на транспорта Александър Николоски, който посочи, че ще разговаря с международните донори за това как най-ефикасно да бъдат насочени средствата за изграждане на ж.п. линиите в страната.

В интервю за ТВ Алфа вчера Николоски заяви, че не е против изграждането на ж.п. линията по Коридор 8, който трябва да свърже Северна Македония с България, но според него строителството на ж.п. линията е изправено пред много проблеми.

„Няма да позволя да се харчат толкова много пари, независимо, че част от тях са от грант, но другите са заеми, за нещо, което няма да се използва. Не трябва да инвестираме в железница, по която влаковете няма да могат да се движат с повече от 60 километра в час. Вторият проблем е, че не знаем дали българите ще направят своята част от железницата, там има малко да се направи, но и един километър да липсва, тя не може да се използва. Най-големият проблем е, че границата трябва да бъде преодоляна с тунел, който е проектиран само наполовина“, казва Николоски, цитиран от изданието „Денешен”.

„За мен най-полезният проект за (Северна) Македония е изграждането на високоскоростна железопътна линия от Скопие до Солун, която да се движи с 200 километра в час за пътници и до 160 километра в час за товарни превози. Това означава, че всички товари, които ще бъдат транспортирани до Централна Европа, трябва да минават през (Северна) Македония, а пътуването от Скопие до Солун трябва да отнеме до 1 час и 15 минути. Тази железопътна линия минава през Ниш, Белград, Нови Сад, Суботица и Будапеща и трябва да бъде основната артерия на Централна Европа. С това (Северна) Македония ще си върне ключовата позиция на Балканите”, добави той.

Общата дължина на източния край на железопътния Коридор 8 е 88,2 километра, от които 34 километра, т.е. участъкът Беляковце – Крива Паланка, се изгражда с финансова помощ от ЕС, предоставена чрез Инвестиционната рамка за Западните Балкани, с финансиран от нея грант от 75 милиона евро, допълнен от национални средства. За завършване на източния край на железопътен Коридор 8 до границата с България е осигурено финансиране от предприсъединителен грант от ЕС „Финансова рамка за Западни Балкани“ и два заема от ЕБВР и ЕИБ. На територията на Северна Македония проектът трябва да бъде изграден според европейските стандарти, за да бъде ж.п. линията съвместима с железопътните линии в Европа.

Транснационалната транспортна ос Изток-Запад (Коридор 8) се простира от пристанище Бари в Италия до пристанищата Варна и Бургас в България. Централната част на този 315-километров паневропейски коридор минава през Северна Македония – Кичево, Скопие, Куманово, Беляковце и Крива Паланка. Липсват обаче връзки в западния край (от Кичево до границата с Албания) и в източния край (от Куманово до границата с България).

Официалният старт на строителните работи по железопътна част на Коридор 8 на територията на Северна Македония в участъка Куманово-Беляковце-Крива Паланка бе даден през октомври 2022 г., край Куманово с участието на тогавашните премиери на България и на Република Северна Македония Гълъб Донев и Димитър Ковачевски.

Междувременно от „Железопътна инфраструктура” в Северна Македония информират, че дружеството има нов Управителен съвет и нов директор. На мястото на Зоран Трифуновски, назначен по време на предишното правителство на Димитър Ковачевски, е назначен Синиша Ивановски, който е председател на комисията на ВМРО-ДПМНЕ по инфраструктура, градоустройство и транспорт, съобщава „Плюс инфо“.