понеделник, 20 май, 2024 година.

Украинският министър на вътрешните работи Игор Клименко обвини днес руските войски, че отвличат цивилни и са убили един мирен гражданин във Вовчанск, Харковска област, предаде ДПА.

„Станаха известни първите случаи на убийства на цивилни от страна на руските военни“, написа Клименко в канала си в „Телеграм“.

Според украинския министър на вътрешните работи руските войски са убили жител на Вовчанск, който се е опитал да избяга и не се е подчинил на руските заповеди. На други хора в града е било попречено да напуснат селището, като „са били отвлечени и вкарани в мазета“, написа той.

Тези твърдения не може да бъдат проверени чрез независим източник и към момента няма незабавен отговор от страна на руските сили, отбелязва ДПА.

Преди близо седмица Русия започна нова мащабна офанзива в Североизточна Украйна. Руските войски успяха да окупират редица селища по границата в Харковска област.

Украйна започна да евакуира цивилното население в региона. Поради тежките сражение около град Вовчанск обаче не всички успяха да бъдат изведени на безопасно място.

Вовчанск се намира на около 5 километра от руската граница, отбелязва ДПА.