понеделник, 4 март, 2024 година.

Реалистично е до края на годината да бъдат подменени всички лични карти и шофьорски книжки с новото име на държавата – Република Северна Македония, каза в интервю за телевизия Сител министърът на вътрешните работи на страната Панче Тошковски.

По думите му до този момент са подменени около 525 000 шофьорски книжки с ново име на държавата, а остава да бъдат подменени 272 000 шофьорски книжки, които са валидни, но със старото име на държавата.

С аварийно внесени промени в Закона за пътна безопасност в парламента на Северна Македония днес, часове преди в сила да влезе забраната за използване на неподменени документи за пътуване, срокът за промяна на старите книжки беше удължен до 31 декември 2024 г.

От полунощ влиза в сила вписания в договора от Преспа срок, в който личните документи и регистрационните табели на автомобилите на гражданите на страната, в които не е вписано името Република Северна Македония престават да бъдат валидни.

Според властите личните карти със старото име ще продължат да бъдат валидни на територията на страната, но това не се отнасяше за шофьорските книжки, преди да бъдат приети промените в закона.

От полунощ гражданите на Северна Македония, които не притежават документи с новото име, не могат да напускат страната. Според Тошковски става въпрос за 650 000 паспорти, които са валидни, но трябва да бъдат подменени с новон име на държавата.

Опашки се натрупаха днес и на пунктовете за технически прегледи в страната, където гражданите, които не са подменили до този момент регистрационните табели на автомобилите си с означението NMK, можеха да получат лепенка, която да бъде поставена на табелите. Според Тошковски днес са били раздадени 350 000 стикера.

По думите му практически е било невъзможно не само в двете седмици, през които той е министър, но и от 1 юни 2022 г., когато е издаден първият паспорт с новото име на държавата, всички документи да бъдат подменени.

Позовавайки се на Европейската конвенция за правата на човека и Всеобщата декларация за правата на човека, конституцията на страната и вече постановените от Европейския съд за правата на човека в Страсбург решения, със забраната за излизане на гражданите извън Северна Македония се нарушават техните права и „международните партньори ще разберат, ако им бъде обяснена реалната ситуация, защото досега са били заблуждавани”.

В договора, подписан през 2018 г. в Преспа, който реши дългогодишния спор за името между Скопие и Атина, е записано, че в рамките на 5 години от подписването му всички лични документи в Северна Македония трябва да бъдат подменени. Този срок изтича в полунощ днес.