понеделник, 4 март, 2024 година.

Има риск от руска намеса в изборите в Румъния, заяви в интервю за Диджи24 заместник генералният секретар на НАТО Мирча Джоана, но побърза да допълни, че „румънците не искат държавен глава, който да извади страната от нейната западна траектория“, предаде БТА.

Тази година в Румъния предстоят и парламентарни, и президентски избори.

„Румъния е изключително важна от гледна точка на геополитически баланс. Рискове от намеса в изборите ще има не само в Америка, но и в Румъния. Абсолютно съм убеден, че Русия не е безразлична към това кой е президент в Румъния“, коментира Джоана.

Заместник генералният секретар на НАТО изрази мнение, че в страната за първи път има „ясна пътека за независим кандидат“.

Заместник генералният секретар на НАТО Мирча Джоана е на посещение у нас

„Това искат хората. За първи път от 30 години насам те биха гласували за нещо друго. Аз не мисля да се явявам като независим кандидат“, каза още Мирча Джоана.

Той заяви, че премиерът Марчел Чолаку и лидерите на Социалдемократическата партия са отишли при него, за да му предложат да се кандидатира като независим кандидат за президент на Румъния, подкрепен от СДП.

„Правят го заради прости изчисления. Защото не им достигат гласове. На втори тур почти никой не гласува за Социалдемократическата партия, диаспората не гласува“, отбеляза Джоана.

Той каза още, че е бил изгонен от редиците на партията.

„Нямам лоши отношения с хората там. Изгониха ме от партия, на която служих добросъвестно. СДП трябва да се радват, че някой, който е имал връзка с тях в миналото, е толкова уважаван в страната и в чужбина“, коментира Мирча Джоана.

Запитан дали иска да се кандидатира за президентските избори тази година, той избегна отговора и обясни, че „има важна работа за довършване в НАТО“.