вторник, 5 март, 2024 година.

Първият министър на Северна Ирландия Мишел О’Нийл изключи възможността за въвеждане на такси за вода по време на нейното управление. В първото по-задълбочено интервю, откакто пое ролята, Мишел О’Нийл настоя, че ще бъде „първи министър за всички“.

В интервюто за Би Би Си лидерът на националистите от „Шин Фейн“ Мишел О’Нийл каза, че ще присъства на събития в целия политически спектър независимо от убежденията и религията. Това включва и посещение на стадион „Уиндзор парк“, за да гледа мачове на националния отбор по футбол на Северна Ирландия.

Интервюто обаче беше доминирано от финансови въпроси. През декември британското правителство предложи финансов пакет от 3,3 милиарда паунда за подновяването на подялбата на властта и сега, след като юнионистите прекратиха бойкота си, се очаква тези пари да бъдат пуснати в обръщение. Основно условие, приложено към пакета, беше желанието да се съберат повече средства на местно ниво чрез данъци и такси. Мишел О’Нийл обаче бе категорична в интервюто, че хората не трябва да бъдат обременявани допълнително финансово. „Казвам, много ясно – не на таксите за вода. Казвам много ясно, че не можете да натоварвате хората, които преживяват криза с разходите за живот, с допълнителни битови сметки, докато обществените им услуги намаляват“, заяви първият министър на провинцията.

По отношение на финансите заклетите врагове юнионисти и националисти изглеждат обаче обединени. По-рано Ема Литъл-Пенгели, заместничката на Мишел О’Нийл от Демократичната юнионистка партия, коментира, че е „необосновано“ да се иска от хората да плащат повече за „лоши обществени услуги“ в Северна Ирландия.