понеделник, 20 май, 2024 година.

Младшите лекари в Англия се съгласиха да се срещнат с правителството за разговори с независим посредник в спора за заплащането, който продължава повече от година, съобщи Британската медицинска асоциация.

От синдиката на младшите лекари заявиха, че се надяват преговорите, които ще продължат до четири седмици, да „помогнат за излизане от задънената улица“.

Не е имало официални преговори, откакто последните преговори през декември се провалиха. Министерството на здравеопазването и социалните грижи каза, че това е „значителна стъпка напред“. От март 2023 г. младшите лекари проведоха много стачки. Досега имаше малко признаци за евентуално разрешаване на спора между правителството и младшите лекари, като двете страни изглеждаха на абсолютно противоположни позиции.

Фактът, че и двете страни са готови да седнат за преговори с независим посредник, който все още не е посочен, предполага готовност да се разгледа компромисът като начин за прекратяване на безизходицата, коментира Би Би Си.

Британската медицинска асоциация поиска 35% увеличение на заплатите постепенно в рамките на няколко години. Министрите бяха готови само на около 9-процентно увеличение за последната финансова година.

Младшите лекари в Англия ще продължат да се борят за по-високи заплати