понеделник, 20 май, 2024 година.

Президентът на Монголия Ухнаагийн Хурелсух се запозна днес с дейността на Управлението за борба с корупцията, предаде монголската новинарска агенция МОНЦАМЕ.

Държавният глава високо оцени работата на Управлението в областта на разкриването на корупция и длъжностни престъпления, връщането на бегълци, укриващи се от правосъдието и средства, незаконно изнесени в чужбина. Той също така призова служителите да се обявят срещу обслужването на тесни политически и бизнес интереси, предателството на основните интереси на страната, репресиите срещу невинни хора, безнаказаността на престъпниците и срещу злоупотребата с власт.

„Принципът на справедливостта е да се наложи съответното наказание на лицето, извършило корупционно престъпление“, подчерта президентът на Монголия.

Отбелязвайки значението на борбата с корупцията на правителствено равнище чрез съвместни усилия и създаването на система за защита на лицата, подаващи сигнали за нередности, президентът Хурелсух каза, че има спешна нужда от реформиране на методите за предотвратяване на корупцията и повишаване на осведомеността сред гражданите.

Ръководителят на Управлението за борба с корупцията, върховният комисар З. Дашдаваа каза, че институцията през последните 15 години е разследвала повече от 10 600 наказателни дела, възстановило е щети в размер на повече от 2,8 трилиона тугрика (ок. 1,4 млрд. лв. – бел ред.) а през 2021 и 2022 г. от чужди държави са върнати 12 милиона щатски долара, които са отбелязани като доход на държавата.

В бъдеще монголското Управление за борба с корупцията си поставя за цел да превърне идеята за справедливост в социална ценност, да издигне върховенството на закона и да се превърне в международно призната организация.

(Тази информация се разпространява по договор между БТА и МОНЦАМЕ)