понеделник, 20 май, 2024 година.

В Монголия започна процесът за издигане на кандидати за парламентарните избори, предаде монголската новинарска агенция МОНЦАМЕ.

Кандидатите могат да се регистрират и да изпратят документи и молби за участие по електронната система на единната избирателна база данни в интернет. Според закона независимите кандидати трябва да съберат подписите на най-малко 801 избиратели в своя избирателен район.

Преди началото на процеса по издигане на кандидати Общата избирателна комисия (ОИК) на Монголия в сътрудничество със съответните организации провежда обучение за политическите партии, коалиции и независими кандидати и предоставя информация и инструкции.

Освен това ОИК съвместно с Агенцията за борба срещу корупцията публикува ръководство за кандидатите, които ще участват на изборите за Велик държавен хурал (парламент – бел.ред.) на Монголия. Ръководството съдържа инструкции как се съставят документи за политически партии, коалиции и независими кандидати и къде може да се получат. В него се съдържат и препоръки по подготовката, подаването и проверката на декларации за доходи в електронната система, отчетност за разходите за предизборни кампании, а също правното регулиране, свързано с предизборната кампания.

(Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и МОНЦАМЕ.)