сряда, 19 юни, 2024 година.

Резултатите от тези евроизбори бяха отчасти изненадващи, но като цяло се вписваха в общата европейска тенденция, заяви пред БТА Ребека Абекасиш – журналист, редактор и автор на предавания в Португалското радио и телевизия, посветени на европейската тематика, сред които „От Лисабон до Хелзинки“, „От Алгарве до Лапландия“, „Terra Europa“.

Социалистическата партия получи повече места, което противоречеше на тенденцията в цяла Европа. От друга страна, трите десни партии и коалиции – Демократичния съюз, ШЕГА! (Стига!) и Либералната инициатива – получиха общо 11 места, 7 за Демократичния съюз и по 2 за другите две десни партии, отбеляза тя.

Другата изненада беше, че се очакваше крайната десница да спечели повече места, но тя не го постигна, подчерта Ребека Абекасиш.

Бившият португалски премиер Антонио Коща обяви, че е кандидат да стане следващия председател на Европейския съвет и е вероятно този пост да бъде зает от социалист. Сегашният премиер на Португалия, Луиш Монтенегро от християндемократическата партия, веднага обяви, че ще подкрепи кандидатурата му и ще положи всички усилия предшественикът му бъде избран, припомни Ребека Абекасиш.

Но шансовете на експремиера социалист ще зависят до голяма степен от разследването за корупция срещу него и дали ще бъде оневинен изцяло, подчерта тя.