вторник, 23 април, 2024 година.

Очакване за най-голямата победа на изборите в историята на ДСИ обяви за предстоящите парламентарни избори говорителят на коалицията Европейски фронт Арбер Адеми, който на пресконференция представи водачите на листи в шестте изборни единици.

Сред тях са председателят на ДСИ Али Ахмети в шеста и председателят на Алианс за албанците Зиядин Села в пета изборна единица, но липсват имената на министрите и голяма част от депутатите от ДСИ.

„Това не е недоволство от тяхната работа, това е решение на партията. В Централното председателство единодушно взехме решенията си и винаги се водим от това да получим по-добър резултат. Присъствието на коалиционните ни партньори на избираеми места в листите е визията на Али Ахмети, за да изградим широк фронт за каузата, за която се борим от 2001 г. – широк фронт на прогресивни политически партии, които се борят за членство на страната в ЕС”, заяви в отговор на журналистически въпрос Адеми.

Възможно най-бърза интеграция в ЕС и предотвратяване на руските политики и влиянието им в страната и региона, промени в конституцията, добросъседство, безкомпромисна борба с корупцията и престъпността, икономически рамков договор, са ключовите акценти в програмата на Европейския фронт, чието мото е „Да на Европа, не на Русия“, посочи Адеми.

Той заяви очакването на ДСИ и коалицията от партии в Европейския фронт, че на предстоящите избори ще имат 20 депутати повече от досегашните. Адеми посочи, че чрез Талат Джафери, като председател на парламента, а сега премиер на страната, както и чрез дипломацията, която води министърът на външните работи, а сега и кандидат за президент Буяр Османи, ДСИ е доказала, че „албанец може да води държавата много добре” и призова гражданите, независимо от своята етническа принадлежност, да подкрепят на предстоящите президентски избори Османи, а на парламентарните- Европейския фронт.

Официално предизборната кампания за президентските избори в Северна Македония, които ще се проведат на 24 април, започва утре, а за парламентарните избори на 8 май кампанията започва на 18 април.