събота, 20 април, 2024 година.

Кипърската брегова охрана спаси 263 мигранти, пристигнали днес с две препълнени лодки от Ливан, съобщава в. „Сайпръс мейл“. Само тази седмица край бреговете на Кипър са спасени 739 души, посочва агенция ДПА, като се позовава на кипърското държавно радио.

Центровете за прием на мигранти в Кипър са препълнени към момента. Почти всички мигранти са от Сирия, включително много деца.

По данни, цитирани от в. „Сайпръс мейл“, през първите три месеца на годината в Кипър са пристигнали по море 2448 нелегални мигранти. Съветът за сигурност на страната имаше среща вчера поради високия брой нови пристигания, но резултатите от срещата, водена от президента Никос Христодулидис, не бяха обявени публично.

Говорител на кипърското правителство в Никозия каза след срещата, че Кипър е изпълнил капацитета си и не може да приема повече мигранти.

Кипърският вестник „Филелефтерос“ съобщи днес, позовавайки се на правителствени източници, че Никозия възнамерява да настоява в Брюксел за сключване на сделка с Ливан, подобна на сделката, която Европейският съюз сключи наскоро с Египет.

През февруари ЕС и Кайро се съгласиха за по-близко сътрудничество и финансова подкрепа в размер на 7,4 милиарда евро за Египет за справяне с нарастващия брой бежанци.

Според данни на ЕС Кипър отчита най-големия брой молби за убежище на глава от населението през последните години в сравнение с други страни членки на ЕС.