вторник, 16 юли, 2024 година.

Повече от 60 световни медии публикуваха днес отворено писмо, в което призовават израелските власти да предоставят на журналистите „незабавен и независим достъп“ до обсадената ивица Газа след девет месеца на опустошителна война, предаде Франс прес.

Си Ен Ен, Би Би Си и АФП призовават израелските власти незабавно да прекратят ограниченията за влизане на чуждестранни медии в ивицата Газа и да предоставят независим достъп на представители на международните новинарски организации, които желаят да посетят анклава, се казва в писмото.

След девет месеца война международните журналисти все още нямат достъп до Газа, с изключение на редки пътувания с придружители, организирани от израелската армия, заявяват 64-те подписали писмото медии, сред които са и вестниците „Гардиън“ и „Ню Йорк Таймс“.

Тези ограничения налагат „невъзможна и неразумна тежест“ на местните журналисти да документират тази война, от която те самите са засегнати, добавят авторите на писмото.

Според Комитета за защита на журналистите – базирано в Ню Йорк сдружение, което координира отвореното писмо – от началото на войната са убити повече от 100 журналисти, което я прави един от най-смъртоносните конфликти за представители на медиите. Тези, които са останали в анклава, работят в условия на крайни лишения.

Подписалите писмото медии искат от Израел да спазва ангажиментите си към свободата на печата, като осигури на чуждестранните медии незабавен и независим достъп до Газа, както и да спазва международните си задължения за защита на журналистите като цивилни лица.

В началото на годината повече от 30 световни медии призоваха за защита на палестинските журналисти, останали в Газа, припомня АФП.