сряда, 19 юни, 2024 година.

Франция е отново в кампания за предсрочни парламентарни избори. Президентът Еманюел Макрон разпусна Националното събрание след съкрушителната победа на крайната десница и поражението на досегашното президентско мнозинство.

Официални резултати от евровота във Франция: „Национален сбор“ с 30 места в ЕП

20 дни остават на френските политически сили до първия тур на внезапно насрочените избори след политическия трус, предизвикан от победата на крайната десница. Жордан Бардела, водачът на победилата листа на крайнодясната партия „Национален сбор“, е официален кандидат за премиер.

Франция пое към предсрочни парламентарни избори, Жордан Бардела е кандидат за премиер

Лидерите на партията вече провеждат консултации с другата формация от спектъра, „Реконкиста“, докато крайнолявата партия „Непокорна Франция“ се опитва да създаде „народно обединение“ срещу националистите.

Загубилата президентска партия „Ренесанс“ ще заседава утре, с протегната ръка към социалисти, зелени или десни „републиканци“, но за пренареждането на силите остават много неизвестни.

Снощи „Национален сбор“ спечели евровота с над 31% гласове, оставяйки далеч назад с около 15% президентската партия, следвана от социалистите с 13%. Крайната левица е на четвърта позиция, свои депутати ще имат и десните Републиканци и Зелените, които губят места спрямо досегашния парламент.

„Връщам ви правото да изберете бъдещето си“ – заяви снощи президентът Макрон, обявявайки разпускането на парламента.

Това решение е тежко, но то е преди всичко акт на доверие във вас. И в способността на френския народ да направи най-справедливия избор – за себе си и за бъдещите поколения.“

Тежка загуба за Макрон на евроизборите във Франция
Макрон разпуска френския парламент и насрочва избори за 30 юни

Веднага след победата дългогодишната лидерка на националистите Марин льо Пен прикани нацията да я подкрепи:


Готови сме за властта, ако френският народ ни даде подкрепата си на предстоящите парламентарни избори. Готови сме да променим курса на държавата, да служим на френските интереси, да сложим край на масовата имиграция.


Приоритетът ни ще е покупателната способност на французите – ще реиндустриализираме страната. Накратко – готови сме да съживим Франция.“

Решението на Макрон подейства като шок на голяма част от политическата класа, но според проучвания повече от половината французи го одобряват.