вторник, 23 април, 2024 година.

Над шест пъти се е увеличил през 2023 г. броят на измамите чрез съобщения в Румъния, известни като “смишинг” (smishing), показва вътрешен анализ, извършен от платформата sendSMS и цитиран от Аджерпрес. Най-сериозните измами са насочени към банковия сектор (56 процента), куриерската индустрия (25 процента) и телекомуникационните услуги (15 процента).

Името “смишинг” (smishing) идва от комбинацията от SMS и фишинг, обясняват експерти по киберсигурността. Престъпниците изпращат текстови съобщения, за да подмамят потенциалните жертви. В повечето случаи потребителите трябва да кликнат върху връзка и да попаднат на фалшив уебсайт, създаден специално за кражба на поверителни данни (като данни за влизане в карта или банково приложение).

През първите месеци на тази година в 75 процента от случаите в Румъния, “смишинг” кражбата на самоличност е била направена чрез използване на персонализиран етикет (име на изпращача), за да се заблудят потребителите, че съобщенията са изпратени от различни компании. В световен мащаб 39 на сто от потребителите са изпитали поне един опит за SMS измама през 2023 г., показва проучване на търговската асоциация за телекомуникационна индустрия Мобайл Екосистем Форум (Mobile Ecosystem Forum).

„Най-често клиентите са манипулирани да предоставят доброволно своите карта или потребителски данни, парола и OTP (еднократна парола) кодове, след получаване на тревожни съобщения или обещание за впечатляващи печалба”, обяснява Алин Бекяну, ръководител на отдела за наблюдение и предотвратяване на измами в ING Bank Румъния.

“Миналата година идентифицирахме над 2600 смишинг атаки. Блокирахме 94 процента от тях. През първите три месеца на тази година 100 процента от опитите за смишинг бяха блокирани“, каза Ливиу Балтой, консултант по киберсигурност и основател на sendSMS.