четвъртък, 18 април, 2024 година.

Испанският патрулен кораб „Фурор“ пристигна днес в Западното морско командване на нигерийския флот в Лагос, за да продължи подобряването на двустранните отношения, съобщи нигерийската новинарска агенция НАН.

Испанският посланик в Нигерия Хуан Сел заяви, че страната му е част от координираното военноморско присъствие на Европейския съюз за запазване на сигурността в Гвинейския залив.

Сел заяви, че двете страни са изправени пред общи предизвикателства, особено по отношение на търговията и другите дейности в морето.

„Нашата морска сигурност е и ваша морска сигурност и ние сме щастливи, че сътрудничеството между страните по бреговете Гвинейския залив дава добри резултати. Знаем, че страната се модернизира, и Испания иска да бъде част от процеса, затова и сме готови да подкрепим Нигерия и нейния флот. С всяко посещение на корабите ни в Лагос ние градим силни връзки между двете флоти и държави“, заяви посланикът.

Дипломатическият представител заяви, че нигерийският флот е на прав път и е добре ориентиран в мисията си да помогне на страната си и на региона в дългосрочен план.

Командирът на Западното морско командване на Нигерия контраадмирал Мустафа Хасан отбеляза, че Испания е много активна във военноморското сътрудничество в Гвинейския залив.

„Нигерия е на разположение да помогне на Испания, когато възникне необходимост“, каза Хасан.

„Ще продължим да си сътрудничим за морската сигурност в Гвинейския залив и ще положим всички усилия за подобряване на двустранните отношения между нашите две страни. Наистина съм щастлив, че нещата процъфтяват между двете страни“, каза контраадмирал Хасан.

(Тази новина се разпространява по споразумение между БТА и НАН)