вторник, 23 април, 2024 година.

НАТО трябва „да развие устойчиви начини за подкрепа на Украйна срещу руската агресия“, заяви гръцкият министър на външните работи Йоргос Герапетритис, след като пристигна на срещата в Брюксел на външните министри на страните членки на НАТО във връзка с Украйна, предаде АНА-МПА.

Герапетритис също така отбеляза, че на този ден НАТО чества 75-тата си годишнина, както и присъединяването на Швеция. „Щастлив съм да видя знамето на Швеция пред централната на НАТО. Това е исторически момент за алианса. Гърция подкрепяше присъединяването й от самото начало и сме щастливи, че НАТО на практика удвои членовете си през последните 20 години, което е положителен сигнал за мира и сигурността в света“, подчерта гръцкият външен министър.

Герапетритис заяви, че алиансът трябва да се занимае и с проблемите в южното съседство. „Както знаете, в този регион се наблюдава нарастване на агресивността“, каза министърът на външните работи, като добави, че алиансът същевременно трябва да види как ще се развие ситуацията в Газа и как последиците ще се отразят на Сирия, Ливан и Червено море, тъй като тяхното значение е глобално. „И, очевидно, има въпроси, които трябва да разгледаме, свързани с актуализирани форми на сигурност, като киберсигурност и защита от дезинформация“, добави той.

В заключение той посочи, че „НАТО играе решаваща роля. Гърция смята, че е важно да се подсили връзката между НАТО и Европейския съюз. Трансатлантическото сътрудничество е от изключителна важност за съхранението на универсални ценности като демокрацията, върховенството на закона, международното право и, разбира се, човешкото достойнство и хуманитарното законодателство“.