четвъртък, 20 юни, 2024 година.

Високата избирателна активност на последните избори, както и влизането в Европейския парламент на две партии, които не са част от националния парламент на Чехия, са сред изненадите на провелите се избори за представители в ЕП в страната. Вотът показа и известно недоволство срещу управляващата коалиция. Това обобщи за БТА журналистът от местния вестник „Деник Ен“ Томаш Линхарт.

Вчера след продължило два дни гласуване между 7 и 8 юни статистическата служба на страната обяви официалните резултати от вота за ЕП, при който до избирателните секции отидоха рекорден брой избиратели откакто Чехия се присъедини към ЕС през 2004 г.

„За мен, това което може да се отличи е, че избирателната активност беше относително висока. Важното послание е, че броят на хората отишли да гласуват е около 36 на сто, което е 7 на сто над избирателната активност преди пет години и близо два пъти по-висока от изборите преди 10 години“, посочи Линхарт за БТА в представителството на Европейския парламент в Прага.

Според него другите изненади са „че две партии, които не са представени в националния парламент на Чехия, успяват да си осигурят присъствие в ЕП с относително добри резултати. Единият субект е коалицията „Клетва и Автомобилисти“, които се борят срещу Зелената сделка и получиха около 10 на сто от вота, което им осигури 2 места в ЕП. Другият е коалицията „Стига!“, която е формирана около Комунистическата партия, които също получават две места“.

В последното социологическо проучване преди вота, разпространено от чешкия клон на Си Ен Ен, „Клетва и Автомобилисти“ не получава необходимата подкрепа дори да премине електоралната бариера, за Комунистическата партия бяха готови да гласуват около 8 на сто от избирателите,

На въпрос какво според него са казали чешките гласоподаватели на техните политици, журналистът от „Деник Ен“, отбеляза, че вотът е показал „в известна степен недоволство към настоящото правителство. Коалицията СПОЛУ, която е водещата в управляващото мнозинство, се озова на второ място, спечелвайки шест места. Това не е резултатът, на който се надяваха. За останалите членове на мнозинството СТАН (Кметове и независими), както и Партията на пиратите изборният резултат е голяма загуба, защото и те на получиха това което очакваха. Така, че смятам, че чехите показаха, че искат да дадат доверието си на други партии“.

Разликата между водещата формация в управляващата коалиция СПОЛУ и тази на победителите във вота за европарламент от АНО, които са водени от бившия премиер Андрей Бабиш, достигна почти 4 на сто, при прогнози за под два процента седмица преди гласуването.

По изчисления, представени във вестник „Лидове новини“, ако резултатите от вота за ЕП се пренесат към националния парламент, управляващите партии биха загубили настоящото мнозинство от 108 представители в 200-местния парламент, като тяхното присъствие би се ограничило до 84 народни представители.

Във връзка с възхода на крайнодесните партии в Европа Линхари посочи, че в Чехия по-скоро става въпрос за обратното – ръст на крайнолевите партии.

„Една от крайнодесните партии „Свобода и пряка демокрация“ (в коалиция с „Трикольор“) са едни от големите губещи на тези избори. Преди те имаха две места в ЕП, а сега получават едно и са последната партия, която преминава над електоралната бариера“, посочи чешкият журналист.

Той допълни, че „изборите в Чехия са специфични и това което виждаме, е ръст на крайнолевите формации. Коалицията Стига! (Stačilo!), водена от Чешката комунистическа партия, спечели 10 на сто, което е много добре за тях, защото не са парламентарно представена партия“.

За коалицията „Клетва и Автомобилисти“, стъпила върху реториката срещу новите правила залегнали в Зелената сделка на ЕС, не се знае много относно тяхната програма и представляват „една голяма въпросителна“.