четвъртък, 20 юни, 2024 година.

Неконтролируем остава големият пожар в Кипър, който избухна в ранния следобед във вторник в област Пафос, и битката ще продължи през цялата нощ. Продължават и екстремните горещини на острова, като за днес Метеорологичната служба обяви жълт код за максимална температура от 41 градуса.

Огненият фронт надхвърля 5 километра и наземните противопожарни сили ще действат през цялата нощ на активни и труднодостъпни участъци, за да го овладеят, съобщи късно снощи говорителят на Противопожарната служба Андреас Кетис.

На разсъмване работата си ще подновят петте въздушни средства, участвали в гасенето във вторник. Рано тази сутрин се очаква на летището в Пафос да кацнат два противопожарни самолета от Гърция, предоставени по Европейския механизъм за гражданска защита. Още 2 хеликоптера ще изпрати Йордания.

Евакуираните хора от засегнатите от огъня населени места са настанени да пренощуват в хотели в Пафос.

Президентът Никос Христодулидис се завърна снощи предсрочно от Йордания, където участва в конференцията за хуманитарна помощ за Газа, и бе в Координационния център за управление на кризи заедно с трима министри.

Очаква се днес областната администрация на Пафос да започне да записва причинените от огъня щети, които са значителни.

Рисковата за пожари гореща вълна ще продължи в Кипър и тази седмица, като прогнозата е температурите да достигнат 45 градуса.