понеделник, 22 юли, 2024 година.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант призова днес за държавно разследване на действията на правителството около нападението на палестинското ислямистко движение „Хамас“ на 7 октомври, като заяви, че трябва да бъдат разследвани както самият той, така и неговият шеф, премиерът Бенямин Нетаняху, предаде Ройтерс.

Галант каза това на церемония по дипломиране на нови офицери в израелската армия, на която присъства и Нетаняху, чиято коалиция е раздирана от вътрешни борби.

Държавното разследване, заяви израелският министър на отбраната, „трябва да бъде обективно, трябва да разследва всички нас, тези, които вземат решения, както и тези, които ги изпълняват, правителството, военните и службите за сигурност“.

„То трябва да разследва мен, министъра на отбраната, трябва да разследва премиера“, добави Галант, съпроводен от аплодисменти сред присъстващите.

Нетаняху отхвърли предишните призиви за държавно разследване на нападението от 7 октомври, което завари Израел неподготвен и предизвика войната в ивицата Газа, заявявайки, че разследването на случилото се трябва да бъде направено след края на войната.

Само израелското правителство може да взема решения за сформирането на държавна комисия за разследване, която има по-широки правомощия и заключенията ѝ имат тежест. Председателят на Върховния съд на Израел избира нейните членове.

Галант и преди е изразявал несъгласието си и е критикувал публично Нетаняху, отбелязва Ройтерс.