понеделник, 22 юли, 2024 година.

Три изтребителя F-16, дарени от Нидерландия за Европейския център за обучение на пилоти в Румъния, кацнаха днес във военната база Фетещ в югоизточната част на страната, съобщава телевизия Диджи 24, като уточнява, че на борда на един от самолетите са се намирали министрите на отбраната на Румъния и Нидерландия – Анджел Тълвар и Кайса Олонгрен.

Според румънското министерство на отбраната самолетите F-16 ще бъдат предоставени на Европейския център за обучение на пилоти на F-16 и ще бъдат използвани в програмите за подготовка на пилотите за управление на този тип изтребители.

Телевизията уточнява, че в центъра във Фетещ, който беше открит миналата година, вече има осем самолета, с които пилотите от Румъния осъществяват прехода от старите изтребители MiG-21 LanceR към F-16. Всички пилоти, които се подготвят в този период, ще пилотират самолетите F-16, с които Румъния вече разполага – една ескадрила, която вече извършва полети над Румъния, като предстои в страната да пристигнат още 32 самолета F-16, купени от Норвегия.

Всички тези пилоти ще осигуряват охрана на въздушното пространство (Air Policing), а ако някой самолет-нарушител се доближи до въздушното пространство на Румъния, те ще се вдигнат и ще се опитат да го задържат далеч от страната, отбелязва още репортер на телевизията.

Нидерландия изпрати първите пет самолета F-16 в Румъния в края на ноември 2023 г., за да бъдат използвани за подготовката на украински пилоти, напомня Диджи 24.

Съгласно споразумение, обявено миналата година, Румъния участва в международните усилия, целящи да помогнат на Украйна да се снабди с изтребители F-16 и пилоти, способни да управляват този вид летателни апарати, отбелязва телевизия Антена 3.

За тази цел Румъния предостави 86-та авиобаза във Фетещ, окръг Кълъраш, учебните съоръжения и подкрепата си като страна домакин, Кралските военновъздушни сили на Нидерландия предоставиха самолети F-16, а компанията-производител Локхийд Мартин пое ангажимента да осигури инструкторите и поддръжката.

Украйна предстои да получи тази година самолети F-16 от няколко страни, сред които са Нидерландия, Дания и Норвегия, посочва Антена 3.